FAMILY FOCACCIA resepti (gluteeniton)

Nyt tuli kehitettyä niin mahtava resepti, että päätin pistää tämän jakoon kaikkien iloksi. Resepti on gluteeniton, mutta voit toki käyttää myös tavallisia vehnäjauhoja leivonnassa. Family focaccia on pizzan, focaccian ja isoäitini ihanan sisaruspullan risteymä.

Sisaruspulla on taivaallista pullaa, joka on leivottu vieri viereen pyöreään uunivuokaan bostonpulla tyyliin. Yksittäiset pullat kieritellään voissa ja sokerissa ja ladotaan pannuun, mikäs sen parempaa :D. Voin ehkä jakaa joskus tuonkin reseptin josta sain tämän idean, mutta nyt family focacciaan.

Idea tässä focacciassa on herkullinen, kuohkea (gluteeniton) taikina, runsas oliiviöljyn käyttö ja maukkaan täytteet. Focacciapallot tulevat vieretysten pannuun, ja voit irroittaa ja syödä pallot käsin.

Empiirisen tutkimukseni mukaan ne myös maistuvat parhailta tällöin. Tein tätä tällä viikolla joku ilta ja olimme puolisoni kanssa ihan rikki kun se loppui. Tämä käy siis ihan ruoasta esimerkiksi pizzan sijaan. Meillä tästä söi kaksi aikuista ja nälkä lähti.

GLUTEENITON FAMILY FOCACCIA RESEPTI

Taikina 

2,5 dl kädenlämpöistä vettä

20 g tuorehiivaa

4 dl gluteenitonta jauhoseosta jossa on mukana psylliumia, itse käytin Nutri freen mix per panea. (Huom! Jos käytät tavallisia vehnäjauhoja niin lisää 1-1,5 dl enemmän)

2 rkl laadukasta oliiviöljyä

1/2 dl (kourallinen) tuoreita yrttejä esim. salviaa

1 tl suolaa

Tomaattikastike

2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä silputtuna

Ripaus kanelia

Ripaus chiliä (itse käytän kuivattuja chiliflakeseja)

Ripaus fenkolinsiemeniä (n. 10 kpl)

1 tölkki Mutti-tomaattimurskaa

1 rkl ruokosokeria (tai fariinisokeria)

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 tl suolaa

Lisäksi

1 pallo mozzarella di buffala 

Raastettua parmesania n. 1/2 dl 

Valkosipulinkynsi, oliiviöljyä, yrttejä

Ohjeet

Takina:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja vatkaa niin että hiiva saa ilmaa ja liukenee kunnolla veteen. Lisää 2dl jauhoja vatkaten. Sekoita joukkoon suola. Lisää loput jauhot, salvia ja oliiviöljy ja alusta taikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi (jos käytät tavallisia vehnäjauhoja niin niitä tulee n.1 dl enemmän kuin gluteenittomia jauhoja). Anna taikinan kohota puolesta tunnista tuntiin ennen leipomista.

Tomaattikastike:

Freesaa valkosipulia ja mausteita runsaassa oliiviöljyssä 1-2 minuuttia. Lisää sokeri ja balsamico, jatka freesaamista vielä hetki. Lisää tomaattimurska ja suola ja jätä poreilemaan n. 1/2 -1 tunniksi (kun taikina kohoaa) Muista maistaa, kastikkeen tulee olla makeahko, hiukan suolainen ja hapokas ja mausteet saavat tietysti maistua.

Kokoaminen:

Levitä oliiviöljyä valurautapannulle (halkaisija 22-26 cm) tai muulle vastaavalle uuninkestävälle astialle. Kastele käden kylmällä vedellä ja nostele taikinasta 8 palloa pannulle ja anna kohota liinalla peitettynä vielä puoli tuntia. Tee sitten niihin keskelle reikä. Kylmä vesi käsissä helpottaa taikinan käsittelyä etenkin silloin, kun on kyseessä öljyinen taikina.

Pallot pannulle nosteltuina, niitä ei tarvitse erikseen muokata

Laita reikään tomaattikastiketta reilusti. Ihan kaikkea tomaattikastiketta ei tarvitse käyttää, voit hyödyntää loput seuraavana päivänä vaikka pastan kastikkeena. Jaa mozzarella di buffala pallo 8 osaan ja laita jokaiseen reikään pala mozzarellaa. Raasta/pilko pieneksi lopuksi päälle valkosipulia, lisää yrttejä (oman maun mukaan) ja oliiviöljyä sekä lopuksi raasta parmesania pintaan. Jos olet suolahirmu kuten minä, on pieni sormisuolakin paikallaan tässä kohtaa.

Kohonneet pallot täytettynä tomaattikastikkeella. Muista lorotella oliiviöljyä päälle ja pallojen väleihin, sekä lisätä valkosipulia ja yrttejä

Paista focacciaa 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nauti hiukan jäähtyneenä. Voit irrottaa pallot käsin tai apuvälinettä käyttäen. Kannustan herkuttelemaan tämän ihan käsin, keskitäyteläisen punaviinilasin kera.

Valmis syötäväksi!

Family focaccia on siitä mahtava resepti, että sitä voi varioida loputtomasti oman maun mukaan. Voit lisätä kasviksia, jättää juustot pois tai vaihtaa ne vaikka vuohenjuustoon tai lisätä esimerkiksi pähkinöitä tai manteleita. Itse ajattelin ainakin testata vegaanista versiota lisäämällä jokaiseen palloon paistettua munakoisoa ja vegaanista parmesania.

There you go! Ei muuta kuin leipomaan 🙂

Published by

One thought on “FAMILY FOCACCIA resepti (gluteeniton)

  1. Oli huippu hyvää, taisteltiin viimeisestä palasta! Paljon yrttejä taikinaan ja upean kuohkea gluteeniton herkku 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s